baltoskandys.com

Dalyviai
Procesas
Rėmėjai
Apie simpoziumą
Kontaktai
Tarptautinis simpoziumas VELTINIS 1998 English

Apie simpoziumą

1998 metais grupė “Baltos kandys” ir Eglė Ganda Bogdanienė suorganizavo pirmąjį Tarptautinį simpoziumą “Veltinis’98“, kuris vyko Anykščiuose, tuometiniame fabrike “Velteksa” (dabar R. Biliūno I.Į. “Fetras”).

Tarptautinių veltinio simpoziumų tikslas – šiuolaikinės tekstilės populiarinimas, pasikeitimas kūrybine patirtimi, informacine medžiaga, sukurtų kūrinių eksponavimas įvairiuose Lietuvos ir užsienio miestuose. Simpoziumo metu be kūrybinio darbo organizuojami menininkų kūrybiniai vakarai (skaidrių, video, foto peržiūra, diskusijos, veltinio technikos demonstracijos, meninės akcijos ir kt.). Tokiu būdu vyksta informacinė sklaida apie įvairių tautų tradicinę ir šiuolaikinę tekstilę, renginys atgaivina ne tik miesto, bet ir regioninę kultūrinę veiklą.

Organizuojami simpoziumai profesionaliems menininkams – galimybė improvizuoti ir atrasti archajišką techniką iš naujo. Veltinio technika nuo seno yra žinoma ir plačiai naudota daugelio tautų tradicininėje tekstilėje. Pastaraisiais metais tarsi atrasta iš naujo vėlimo technologija jau įsitvirtino profesionaliojoje Lietuvos tekstilėje.

Dalyviai: Tarptautiniame simpoziume ”Veltinis’98” dalyvavo 24 menininkai iš 8 valstybių (Estijos, Kazachijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos, Suomijos, Švedijos): grupė “Baltos Kandys” (Austė Jurgelionytė, Karolina Kunčinaitė, Miglė Lebednykaitė, Rasa Leonavičiūtė, Laura Pavilonytė, Julija Vosyliūtė); Eglė Ganda Bogdanienė, Katrė Karina Matiukienė, Greta Kardišiūtė, Gerda Navickaitė, Sanita Leišavniece (Latvija), Kaspars Lielgalvis (Latvija), Gražina Tomczyk (Lenkija), Edyta Jakubovska (Lenkija), Camilla Johansson (Švedija), Karin Jonsson (Švedija), Saole Bapanova (Kazachija), Eva Hopp (Norvegija), Synnøve Øuen (Norvegija), John Kare Raustein (Norvegija), Emmi Hyttinen (Suomija), Hina Niemi (Suomija), Mae Lambing (Estija), Mari Ounap (Estija).

Tradicinės technikos ir meno žanrai šiuolaikiniam menui suteikia daug galimybių ir naujumo. Tarptautinio simpoziumo metu meno kūriniai buvo kuriami naudojant tradicinę ir industrinę veltinio techniką, konceptualiai integruojant ją į šiuolaikinę tekstilę. Visus džiugiai nustebino spalvingą ir unikalią veltinio tekstilės techniką reprezentuojanti paroda “Veltinis’98“. Simpoziumo metu sukurti spalvingi darbai kaip kelių dienų akcija buvo eksponuojami “Velteksa” fabriko patalpose, o vėliau parodyti pagrindinių Lietuvos miestų galerijose (Panevėžio dailės galerijoje, galerijoje “Akademija” Vilniuje”).

1998 metais, pasibaigus pirmajam Tarptautiniui simpoziumui “Veltinis’98“, VDA Tekstilės katedroje įvesta nauja disciplina – tradicinio veltinio technologijos tradicinėje ir modernioje tekstilėje.

Organizatoriai: Tarptautinį simpoziumą “Veltinis’98” organizavo grupė “Baltos kandys”, bendradarbiaudama su Egle Ganda Bogdaniene ir Vilniaus dailės akademija.

Pagrindiniai rėmėjai: LR Kultūros ministerija, Nevyriausybinių organizacijų kultūros projektų rėmimo fondas, fabrikas “Velteksa” (dabar R. Biliūno I. Į “Fetras”), fabrikas “Vernitas”, fabrikas “Liteksas”.