baltoskandys.com

Dalyviai
Procesas
Rėmėjai
Apie simpoziumą
Kontaktai
Tarptautinis simpoziumas VELTINIS 2002 English

Apie simpoziumą

2002 metų rugpjūčio 24 – rugsėjo 4 dienomis surengtas antrasis Tarptautinis simpoziumas “Veltinis 2002”, kuris vyko Vilniaus mieste. Tema – “Įvairių tautų tradicijų atspindžiai šiuolaikinėje jaunųjų menininkų kūryboje”.

Tarptautinių veltinio simpoziumų tikslas – šiuolaikinės tekstilės populiarinimas, pasikeitimas kūrybine patirtimi, informacine medžiaga, sukurtų kūrinių eksponavimas įvairiuose Lietuvos ir užsienio miestuose.

Simpoziumo metu be kūrybinio darbo organizuojami menininkų kūrybiniai vakarai (skaidrių, video, foto peržiūra, diskusijos, veltinio technikos demonstracijos, meninės akcijos ir kt.). Tokiu būdu vyksta informacinė sklaida apie įvairių tautų tradicinę ir šiuolaikinę tekstilę, renginys atgaivina ne tik miesto, bet ir regioninę kultūrinę veiklą.

Organizuojami simpoziumai profesionaliems menininkams – galimybė improvizuoti ir atrasti archajišką techniką iš naujo. Veltinio technika nuo seno yra žinoma ir plačiai naudota daugelio tautų tradicininėje tekstilėje. Pastaraisiais metais tarsi atrasta iš naujo vėlimo technologija jau įsitvirtino profesionaliojoje Lietuvos tekstilėje.

Tarptautinio simpoziumo “Veltinis 2002” metu vyko kūrybinis darbas, buvo skaitomi pranešimai apie tradicinę ir šiuolaikinę gimtosios šalies kultūrą, vizualiai pristatyta pačių autorių kūryba. Taip pat įvyko ir trumpos akcijos, supažindinančios su individualiomis vėlimo technologijomis.

Dalyviai: 2002 metais į simpoziumą buvo pakviesti 17 menininkų iš 3 valstybių (Latvijos, Lietuvos, Škotijos): grupė “Baltos Kandys” (Austė Jurgelionytė, Karolina Kunčinaitė, Miglė Lebednykaitė, Rasa Leonavičiūtė, Laura Pavilonytė, Julija Vosyliūtė); Žilvinas Balkevičius, Eglė-Ganda Bogdanienė, Vladas Daškevičius, Keta Gūtmane (Latvija), Kathleen Macneish (Škotija), Kęstutis Lanauskas, Dāvis Licitis (Latvija), Kaspars Lielgalvis (Latvija), Jeanette Sendler (Škotija), Žydrutė Ridulytė, Krists Zankovskis (Latvija).

Simpoziumas baigėsi dalyvių sukurtų meno kūrinių paroda “Akademijos” ir "Arkos" galerijose Vilniuje; Dailininkų sąjungos galerijoje Kaune; Janinos Monkutės - Marks muziejuje galerijoje Kėdainiuose; Panevėžio miesto dailės galerijoje Panevėžyje.

Organizatoriai: Tarptautinį simpoziumą “Veltinis 2002” organizavo grupė “Baltos kandys”, bendradarbiaudama su Vilniaus dailės akademija bei A. ir A. Tamošaičių galerija “Židinys”.

Pagrindiniai rėmėjai: LR Kultūros ministerija, LR Kultūros ir Sporto rėmimo fondas, Vilniaus dailės akademija, galerija “Akademija”, A. ir A. Tamošaičių galerija “Židinys”, R. Biliūno I. Į “Fetras”, AB “Vernitas”, AB “Liteksas”, dr. L. Juodvalkio stomatologijos klinika.