baltoskandys.com

Dalyviai
Procesas
Rėmėjai
Apie simpoziumą
Kontaktai
Tarptautinis simpoziumas VELTINIS 2014 English

Apie simpoziumą

Tarptautinis simpoziumas VELTINIS 2014

Tarptautinis simpoziumas „Veltinis 2014” vyko 2014 m. rugpjūčio 18-29 dienomis Panemunės pilyje. Šių metų simpoziumo tema - „Dinamiška tekstilė: nuo vietinio konteksto iki tarpsritinių eksperimentų“ siekė atrasti netikėtų sąsajų bei kontrastų, pažvelgti plačiau į tekstilės meno paribius, pažinti tekstilės dinamiškąją pusę.

Simpoziumo metu sukurtuose kūriniuose plačiu spektru išsiskleidžia šių metų tema. Karolina Kunčinaitė ir Vytautas Tumėnas pristato valtį, reprezentuojančią pilį. Galerijos erdvėse plaukiojanti pilis sujungia Nemuną ir „Nugarinius“ Keralos (Indija) vandenis, savą kraštą su tolimu, praeitį su dabartimi. Istorinės jungties tema atsispindi ir Havva Halaceli Metlioglu bei Mehmet Metlioglu jungtiniame kūrinyje. Juo siekiama pabrėžti išminties, žinių perdavimą iš kartos į kartą. Nėriniai reprezentuoja turtingą ir trapią Panemunės pilies istoriją, o metalinės gijos - tvirtą, ilgalaikę pilies konstrukciją. Gijų ir siūlų motyvas taip pat sutinkamas Austės Jurgelionytės-Varnės kūrinyje. Megztos supynės pasakoja apie nenutrūkstamą gyvenimo ritualo epizodą, tačiau tai daro žaismingai ir lengvai. Cleio-Anastasia Papaioannou taip pat pasirenka žaismingą toną. Atsispirdama nuo renesansui būdingų gobelenų, ji sukuria sienomis šliaužiančią instaliaciją, kalbančią apie vaisingumą ir tai reprezentuojančius simbolius - moters vaginą ir šimtus spermatozoidų. Eglė Ganda Bogdanienė taip pat remiasi renesansiniais gobelenais. Iš veltinio pluošto ji sudeda itin spalvingą kilimą, kurį vėliau sujaukia ir išdarko šiuolaikinė šokėjų pora.

Dalyviai: Simpoziume dalyvavo Eglė Ganda Bogdanienė, Dovilė Gudačiauskaitė, Karolina Kunčinaitė, Kęstutis Litvinas, Havva Halaceli Metlioglu ir Mehmet Metlioglu (Turkija), Lukas Motiejūnas, Cleio-Anastasia Papaioannou (Graikija), Lina Rukevičiūtė-Raišienė, Vytautas Tumėnas, Austė Jurgelionytė Varnė ir Artūras Varnas.

Renginį lydėjo parodos Panemunės pilyje, Panevėžio miesto dailės galerijoje, VDA galerijoje „Akademija“.

Renginio kuratorės: Laura Pavilonytė-Ežerskienė, Raminta Bumbulytė

Renginio organizatorius: VšĮ „Baltos kandys“

Renginio partneriai: Vilniaus dailės akademija, Panevėžio miesto dailės galerija

Renginio rėmėjai: Lietuvos Kultūros taryba, V.Grybo memorialinis muziejus